Nascholingsdagen 2025 Nederlandse tbc-verpleegkundigen
Op 10 en 11 april 2025 vonden de jaarlijkse nascholingsdagen van de Nederlandse tbc-verpleegkundigen plaats in Leusden.

Op 10 en 11 april 2025 vonden de jaarlijkse nascholingsdagen van de Nederlandse tbc-verpleegkundigen plaats in Leusden.
Het was wederom een interessant en leerzaam programma, georganiseerd door de nascholingscommissie van V&VN Vakgroep Tuberculose. Het werd druk bezocht door GGD-verpleegkundigen, verpleegkundigen uit de sanatoria en er waren 4 tbc-verpleegkundigen uit België, heel leuk!
Eerste scholingsdag
Op donderdagochtend om 10.00 uur ging de voorzitter van de Vakgroep, Kyogen Fleer, van start. Het was een inspirerend verhaal en iedereen was gelijk wakker.
Jelleke Melessen vertelde in het kader van haar opleiding tot arts Maatschappij & Gezondheid, haar onderzoek bij de academische werkplaats AMPHI van het Radboudumc. Een kwalitatief onderzoek om de ervaringen van tuberculosepatiënten in Nederland met betrekking tot persoonsgerichte tuberculosezorg te exploreren. Elf patiënten van verschillende GGD’en zijn geïnterviewd en de uitkomsten zijn geanalyseerd.
Aline Verhagen, kinderarts UMCG, vertelde over therapietrouw bij kinderen met tuberculose in Nederland tijdens de presentatie: Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat. Therapietrouw bij kinderen en jongeren met tuberculose is van cruciaal belang, maar brengt vaak de nodige uitdagingen met zich mee. Zij gaf een overzicht van de verschillende leeftijdsgroepen en de meest voorkomende obstakels werden besproken, die zich voordoen tijdens de behandeling van tuberculose. En de daarbij horende praktische tips om deze uitdagingen effectief aan te pakken.
Na de heerlijke lunch stond de middag van de eerste scholingsdag in het teken van de richtlijn Verpleegkundige zorg bij behandeling en begeleiding van tuberculose en tuberculose-infectie, die in februari van dit jaar is gepubliceerd. Onder leiding van Niesje Jansen, senior verpleegkundig consulent/teamleider team NL KNCV Tuberculosefonds, gingen wij in de middag met z’n allen aan de slag met de diverse modules van de richtlijn. Wat betekent dit voor de praktijk, is het inpasbaar, wat moet er nog ontwikkeld worden, getraind worden, enz. Klik hier om meer te lezen over de Richtlijn verpleegkundige zorg bij tbc en tbc-infectie.
De avond was er tijd voor een wandeling in de mooie natuur, een drankje in de zon, een heerlijk diner met daarna een gezellig bingo, waar leuke en duurzame prijzen te winnen waren.
Het was een geslaagde eerste scholingsdag!

Tweede scholingsdag
Op vrijdag 11 april begon Frouke Procee, arts M&G bij GGD Amsterdam en GGD Utrecht, in de ochtend haar presentatie over Post TB. Wereldwijd zijn er momenteel naar schatting 155 miljoen mensen die tuberculose hebben gehad. Velen ondervinden langdurige klachten die hun dagelijks leven belemmeren. Denk aan restschade in de longen of gevolgen voor andere organen bij extra-pulmonale tbc. Naast fysieke problemen kampen veel ex-patiënten ook met psychologische en economische uitdagingen. Hoewel er steeds meer onderzoek verschijnt, ontbreken momenteel nog richtlijnen voor de follow-up na tbc. Tijdens deze presentatie vertelde Frouke de nieuwste inzichten en de noodzaak van gestructureerde nazorg.
Tania Mudrikova, internist UMCU, nam 2 presentaties voor haar rekening. De eerste presentatie ging over Meningitis Tuberculosa. Dit is een (zeldzame) vorm van hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door de tuberkel-bacterie. Tania vertelde over de ziekte, het stellen van de diagnose en het herkennen van symptomen en behandeling.
Daarna volgde Tania de presentatie over Uveïtis. Dit is een ontsteking van het vaatvlies in het oog, maar omdat het oog een klein orgaan is, doen meestal ook andere lagen van het oog mee en wordt de term uveïtis gebruikt voor alle inwendige oogontstekingen. Uveïtis tuberculose is zeldzaam en de diagnostiek ervan is lastig. Hoe gaat dit in zijn werk gaat, vertelde Tania tijdens de presentatie.
Na de lunch presenteerde Joeri Buis, onderzoeker bij KNCV Tuberculosefonds, naar aanleiding van het project Patiënten voor Patiënten, over Treatment support; hoe zag dat er vroeger uit? Ook vertelde ze over patient support in landen met een lage tbc incidentie en uiteindelijk sloot ze af met het onderzoek Patiënten voor Patiënten, om de onvervulde (zorg)behoeften van tbc-patiënten in Nederland te onderzoeken.

De rest van de middag stond in het teken van Voeding en Tuberculose.
Yvette de Reus, longarts UMC Groningen – Beatrixoord, vertelde over de risicofactor voor het ontwikkelen van tuberculose ziekte: ondervoeding. Maar tegelijkertijd gaat tuberculose vaak gepaard met ondervoeding. Hoe hangt dit samen? Yvette vertelde hierover.
Gevolgd door Sigrid van Amstelveen, diëtist longinfectie ziekten Radboudumc. Hoe stel je ondervoeding vast? Wat zijn mogelijke interventies en de effecten daarvan? En wat is belangrijk als iemand met tuberculose ondervoed is. Sigrid gaf handvatten.
Na de afsluiting om 15.30 uur was het tijd om naar huis te gaan. Sommige hadden nog een lange reis te gaan. Binnenkort starten de voorbereidingen voor de scholingsdagen voor volgend jaar, die op 16 en 17 april zullen plaatsvinden in Leusden.
Het waren weer leuke en interessante dagen. Graag tot volgend jaar!
